dimarts, de novembre 01, 2016


FESTA DE SANT AMANÇ


DIUMENGE 13 NOVEMBRE DE 2016

                           PROGRAMA D’ACTIVITATS
- 09,00 hores.- Inscripció participants concurs  pintura ràpida.                              
 11,30 hores.- Manualitats per a nens i nenes a càrrec
 de “Petit Taller d’Art”.

-  13,00 hores.-Vermut i encesa de focs per coure el menjar.
-  15,00 hores.-Cafè per a tothom i sorteig d’una      aquarel.la cedida per l’artista ganxó Néstor.
-  16,30 hores.-Lliurament premis concurs de pintura.            
Les pintures restaran exposades dins l’ermita fins a finalitzar el lliurament de premis.    
Animació amb música de flauta i tamborí.      
Hi hauran taules i cadires per a qui vulgui quedar-se a  dinar a l’ermita.



    L’APLECH DE SANT AMANS
Apenas queda memoria del que fou animat aplech de Sant Amans, delicia de la quitxalla, alegria del jovent y diversió de la gent gran qu’ esparavan ab fruició arribés el 4 de Novembre per a trasladarse als entorns de la capella del esmentat Sant al objecte de fer la castanyada després del corresponent brenar.
De la capella avans dita, situada á curta distancia d’aquesta vila poch abans d’arribar á lo Mas Sunyer, no’n restan més que runas. La recordo encara tal com fou en la época de ma joventut, quan l’abandono dels homes ó l’incuria del temps, no havían començat sa obra destructora. Bé, que d’escassas dimensions, era d’agradable y senzilla construcció, ab son petit campanar, sa llisa fatxada mancada completament d’ornaments y sens altra obertura que la rodona porta d’entrada y dos migrats finestrons á cada costat coberts per macisas retxas que quedavan sempre oberts. Sent dubte per aquesta causa se veya gran quantitat de pedras dintre del temple com a salvatje entreteniment d’alguns xavals desenfeynats, mentre ab no major respecte, acostant la boca als finestrons ja esmentats, donavan fortas veus que repetía l’eco una y altra vegada, llargantse mes que depresa (los xavals, no las veus) quan algun de sos companys los deya: -Fuig que surt un frare!
Segons noticias que tením per certas la capella de Sant Amans fou construida pels frares benedictins d’aquest monastir y destinada á carner per a guardar sas despullas. No faig memòria d’haberla vista may oberta al cult ni tant sols en la diada del Dijous Sant en que era costum visitar els monuments.
Quan arribava l’4 de novembre, dia de Sant Amans, els voltants de la capella s’omplian de gent repartintse entre les suredas y las vinyas properas. Las venedoras de castanyas aprofitavan els clars del bosch ahont no hi había bruchs ni módegas per encendrer foch y comensar sa tasca. Alashoras venía l’animació. Grans conversas en las rodonas, salts y corredissas de la gent menuda, algun qu’altre lance cómich entre venedoras y compradors de castanyas, constituhían l’alegría del aplech y donavan pintoresch aspecte al conjunt….(…)
                          “L’aplech de Sant Amans” pag. 33, 34 del llibre LLEVANTINS Y  CUBANS,
                           Cuadrets populars, de JOSEPH LLOVERAS Y ROIG, any 1909.

                  



Col.labora:   Ajuntament de St. Feliu Guíxols.